filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 Laatste artikelen

 


Frankrijk heeft sinds 14 juli 2013 weer een nieuwe Marianne, het symbool voor Frankrijk. Sinds 1944 verschijnen steeds nieuwe series met afbeeldingen van de gemutste Marianne in aan de tijd aangepaste versies.
Zo ook deze keer, moderne eenkleurige tekening. Het ontwerp is gebaseerd op foto's van de Franse fotograaf Olivier Ciappa.


Maar naar nu blijkt is het ontwerp wel erg sterk ontleend aan het gezicht van de Oekraïnse activiste Inna Chevchenko, leidster van de actiebeweging FEMEN. Geen echte Francaise dus (ze heeft overigens wel politiek asiel gekregen in Frankrijk!).
Of dit nog een staartje gaat krijgen?Reacties (1)

QR codes on Postage Stamps


QR Codes on postage stamps are not new (cf. QR Code Valentine’s Day postage stamps from Taiwan and a QR Code postage stamp from Spain) but these from Hrvatske pošte, the national postal service of Croatia, incorporate a novel functionality. Each of the 3.10 Kuna (0.56 U.S. dollars) stamps has a unique code printed below the QR Code. Scanning the QR Code takes the user to a mobile site where the unique code can be entered and view confirmation on the receipt of your mail as well as additional data about its route. Users can find out when the mail was sent, how many kilometers it had travelled, when it reached its destination and more. The QR Code stamp was produced to mark the 20th anniversary of the issuance of postal stamps by Croatian Post (1991-2011).

The other examples mentioned above are depicted below.


Another example from 2011:

Another example from 2012:

Russia’s postal operator ‘Russian Post’ has issued a QR Code stamp for the XXII Olympic Winter Games in Sochi (the host city). The stamp has a face value of 25 rubles and the branded QR Code resolves to a mobile version of the official Sochi 2014 website.

With a QR Code reader, you can scan these images. The codes will direct to an applicable website.Reacties (1)

 

In een serie Franse postzegels uit 1955 (Yvert nrs 1012-1017) komt bovenstaande postzegel voor.
Afgebeeld is ene Nicolas Appert. Deze goede man zal waarschijnlijk niet bij iedereen bekend zijn, maar hij heeft wel bijgedragen aan een zeer belangrijke ontwikkeling voor het bewaren van voedsel.
Nicolas Appert was een Franse suikerbakker die wordt beschouwd als de uitvinder van het luchtdicht bewaren van eten, een proces wat we tegenwoordig "inmaken" noemen.
De heer Appert zou zeker niet beroemd zijn geworden als niet Napoleon Bonaparte een beloning van 12000 franc had uitgeloofd aan degene die een methode kon leveren om voedsel op een veilige manier mee te nemen op zijn veldtochten. Appert won die wedstrijd en in 1810 publiceerde hij zijn methode in een boek dat ook rechts op de postzegel is te zien: "L'Art de conserver les substances animales et végétales".
Appert verhitte voedsel in glazen flessen tot het kookpunt en sloot de fles af met een kurk.
Pas 50 jaar later werd bekend dat Louis Pasteur het proces van "pasteuriseren" toepaste om schadelijke bacteriën in voedselproducten te vernietigen. Daarbij wordt het voedsel korte tijd bij 70 graden Celcius verhit, waardoor het voedsel beter zijn smaak en uiterlijk behoudt dan bij het (kook)proces van Appert.
Op de achtergond van de afbeelding op de postzegel zijn kijkjes te zien van een "inmaakfabriek" uit die tijd.

(gravure van het portret van Nicolas Appert, onbekende kunstenaar)

 

Dat we nu veel voedsel "in blik" aantreffen in de supermarkt is een gevolg van het baanbrekende werk van Nicolas Appert.


Reacties

Internationale Luchthaven van Wenen

De Luchthaven Wenen (VIE) ligt 18 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Wenen en is de thuisbasis van Austrian, Lauda Air en Niki. De luchthaven van Wenen is geprivatiseerd en staat genoteerd op de Weense Beurs in de ATX. De luchthaven is snel te bereiken vanaf de binnenstad met de City Airport Train (CAT genaamd).
De luchthaven wordt ook vaak aangeduid als Wien-Schwechat. Dit komt doordat deze luchthaven van Wenen bij het stadje Schwechat ligt in de provincie Neder-Oostenrijk.

 


Reacties

Toeristenfoto's

De echte globetrotter kent ze wel, toeristen die op welgekende lokaties een foto maken met een bijzonder tintje. Voorbeeld: Veel bezoekers aan de scheve toren van Pisa in Italië, doen het trukje alsof ze de toren tegenhouden bij het omvallen.
En zo zijn er nog vele merkwaardige opnames te bedenken.
Op het volgende overzicht zijn een zestal bekende voorbeelden in pictogrammen gevat:

 

Hieronder laat ik die 6 toeristische trekpleisters nog eens aantreden met een foto en een postzegel ter vermaak.

1. Aanraken, Parijs, Eiffeltoren

 

2. Tegenhouden, Pisa, Italië,  Scheve Toren

 

 3. Groeten, Christusbeeld, Rio de Janeiro, Brazilië

 

4. Kus, Sfinx, Cheops, Egypte

 

5. Vuurtje?, Vrijheidsbeeld, New York, USA

 

6. Drinken, Statue Merlion, Singapore 

 

 

bronnen:
1. Pictogrammen: http://teteraygalletas.tumblr.com/
2. Fotos en postzegels van verschillende websitesReacties

Bovenstaande postzegel van Mexico uit 1980 vraagt op Wereldgezondheidsdag van de WHO (Verenigde Naties, jaarlijks op 7 april) aandacht voor het rookprobleem met de opmerking: Kies je voor tabak of voor gezondheid.
De tekening is ontleend aan werk van José Posada.
Meer postzegels met skeletten op:

http://www.postzegelblog.nl/2011/09/08/skelet-op-een-postzegel-je-kunt-de-botten-voelen/


Reacties

José Posada


José Guadalupe Posada (Aguascalientes, 2 februari 1854 - Mexico-Stad, 20 januari 1913) was een Mexicaans illustrator.
Posada werd geboren in Agauascalientes waar hij lithografie leerde en vanaf 1871 werkte voor een lokale krant genaamd El Jicotre. Na een paar jaar ging hij werken bij de Mexicaanse uitgeverij van Antonio Vanegas Arroyo, om boekomslagen en illustraties te vervaardigen. Veel van zijn werk waarin hij gebeurtenissen in het nieuws afbeeldde, werd ook gepubliceerd in sensationalistische tijdschriften.
Posada's meest bekende werken zijn zijn calavera's, skeletten gekleed in verschillende kostuums. De bekendste daarvan is La Catrina, een satire op vrouwen uit de elite gedurende het Porfiriaat, de dictatuur van Porfirio Díaz. Deze afbeeldingen grijpen terug op middeleeuwse en precolumbiaanse motieven. Met veel van zijn werk probeerde hij de politiek of religie op een satirische wijze op de hak te nemen. Sinds zijn dood zijn zijn afbeeldingen echter steeds meer geassocieerd met de dag van de Doden, een Mexicaanse feestdag.
Na zijn dood was hij bijna vergeten, en Posada overleed in armoede.
(tekst van Wikipedia)

Bovenstaande postzegel is van Mexico (1963) om de 50e sterfdag van Posada te herdenken.
Hieronder enkele van de gekende calavera's, te beginnen met La Catrina.

 

 

Afbeeldingen afkomstig van o.a.:
www.artchive.com
http://skullsproject.wordpress.com/2012/05/29/laurie-lipton-jose-posada/
http://ranchreflections.wordpress.com/tag/posada/
www.ebay.co.uk (ansichtkaarten)
www.flickr.com (ansichtkaarten)

Hieronder nog een afbeelding van een blokje zegels van Grenada, ter herdenking van de 100e sterfdag van Posada.

 

 
Reacties

Rariteiten

Bij het verzamelen van allerlei dingen komen altijd wel enige "rariteiten" voor. Zo ook dus in de filatelie.
Ik geef hierbij 2 voorbeelden.

1. Nederland
De Nederlandse gelegenheidszegels van 1924 (roepnaam Redding 1924) zijn gewijd aan het 100-jarig bestaan van de twee reddingsmaatschappijen, namelijk de "Noord- en Zuid-Hollandsche Reddings-Maatschappij (NZHRM)" en de "Zuid-Hollandsche Maatschappij tot het Redden van Schipbreukelingen op de Kusten (kortweg ZHM)".
Er waren 2 zegels, één van 2 cent en één van 10 cent. De zegel van 2 cent, hierboven afgebeeld, met een afbeelding van schepen in stormweer op zee behoort zeker tot de rariteiten van Nederland.
Als je deze zegel (NVPH-139) niet kent zul je niet weten uit welk land deze zegel komt. Er staat namelijk geen Nederland op!

2. Verenigde staten van Amerika
In 1963 verscheen in de USA het volgende zegeltje (afmetingen van de illustratie ongeveer 22 x 18 mm):

Deze Scott-1208 heeft ook geen landsnaam!
Als je deze zegel tegenkomt is het wel niet zo moeilijk om te bepalen uit welk land die komt; de Amerikaanse vlag en een plaatje met een afbeelding van het alom bekende Witte Huis in Washington zal wel duidelijk genoeg zijn.

Toch zijn bovenstaande postzegels "rariteiten", want volgens internationale afspraken binnen de postorganisaties (UPU) moet op elke postzegel naast een frankeerwaarde ook de naam van het land (tegenwoordig zelfs in Romeinse letters!) zijn vermeld.
Waarom de beide hierboven getoonde postzegels toch een goedkeuring van de UPU hebben gekregen is voor mij een raadsel.
Kent iemand nog meer van deze voorbeelden, ik verneem het graag en zal deze rubriek dan verder uitbreiden (met dank).

Bronnen
1. Handboek Postwaarden Nederland, aflevering B3
2. USCA Post, jaargang 34, nr 185, mei 2013
3. Postzegels uit eigen verzameling

 Reacties

Op 7 mei 2013 werden in Kourou/Guiana 3 satellieten gelanceerd met een VEGA raket van Arianespace. Eén daarvan was een heel klein kastje van ongeveer 10x10x10 cm! Dat was de ESTcube-1, een satelliet van Estland, ontwikkeld in een samenwerkingsverband van enkele hogescholen en universiteiten.
Het belangrijkste doel van deze satelliet is het meten van electrische zonnewind.


De Estlandse post heeft ter gelegenheid van dit wetenschappelijk gebeuren bovenstaand blokje uitgegeven met een afbeelding van de ESTcube in de ruimte:

Stamp details
Emission of 2 may, 2013
Designer: Indrek Ilves
Quantity: 30000 pieces
Print in Offset by AS Vaba Maa.

 

Bron o.a.: http://www.estcube.eu/en/home
Reacties

Kreatief met postzegels

Bij toeval kwam ik op een site terecht van iemand die "kreatief met postzegels" omgaat.
Ik laat hier enkele voorbeelden zien.

 Deze kunstwerken zijn gemaakt door Rachel Markwick en ze zijn ook te bestellen (als copy/scan) in A4,A5 of A6 formaat. Een origineel is ook mogelijk te koop, maar dan alleen op bestelling.

Verdere info: http://www.rachelmarkwick.co.uk/


Reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl