filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 Laatste artikelen


De bekende Taagbrug is een hangbrug over de rivier de Taag in de Portugese hoofdstad Lissabon.

De brug heette bij de opening in 1966 oorspronkelijk "Ponte Salazar" naar de (niet-geliefde) premier/dictator Salazar. Maar in 1974 werd tijdens de Anjerrevolutie de naam gewijzigd in "25-april-brug".

 

De Taagbrug is gebouwd door de American Bridge Company, die ook de sterk gelijkende Golden Gate Bridge in San Francisco bouwde. De totale lengte van de brug is 2278 meter, de langste overspanning tussen de 2 pilonen is 1013 meter.

De brug is altijd een tolbrug geweest met 6 banen voor auto's op het bovendek en een treinverbinding (2 sporen) op het onderdek. De treinrails werden pas in 1999 toegevoegd nadat de hangdraden extra waren uitgebreid.

 


Reacties

Koning Bhumibol van Thailand

De koninklijke sloep "Sri Supannahongse" maakt een tocht over de Chao Phraya Rivier bij de "Tempel van de Dageraad" in Bangkok (Thailand). Boven een postzegel, beneden een foto van het gebeuren.
Dat was in 1996, bij het 50-jarig jubileum van het staatshoofd Bhumibol, the Golden Jubilee.

Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej (Cambridge, Massachusetts, 5 december 1927), beter bekend als Rama IX of Bhumibol de Grote, is de 9e koning (rama) van de Chakri-dynastie in Thailand. Hij volgde zijn broer Rama VIII op nadat die dood was gevonden in zijn slaapkamer in 1946. Hij is koning van Thailand sinds 9 juni 1946. Bhumibol werd geboren als de zoon van prins Mahidol Adulyadej (prins van Songkhla, zoon van koning Rama V) en prinses Somdej Phra Sri Nakarindhara. Na de dood van zijn vader in 1929 verbleef hij een groot gedeelte van zijn jeugd in Zwitserland en zou daar zijn studie volgen.
Op 5 mei 1987 kreeg hij de eretitel 'de Grote' toebedeeld, sinds 2 juli 1988 is hij de langst heersende koning in de Thaise geschiedenis, en sinds 23 mei 2000 de oudste koning die Thailand ooit heeft gehad. Sinds 2000 is hij ook de langstzittende monarch in de wereld.

Bhumibol trouwde op 28 april 1950 met Mom Rajawongse 'Sirikit' Kitiyakara en een paar dagen later, op 5 mei 1950, werd hij tot koning gekroond.

2 postzegels uit 2010
t.g.v. het 60-jarig Huwelijk
van Bhumibol en Sirikit 

Koning Bhumibol en koningin Sirikit hebben vier kinderen: 3 dochters en een zoon (die troonopvolger is).

De koning van Thailand is ook een groot muziekliefhebber. Hij speelt saxofoon en componeert ook zelf, waaronder voor harminieorkesten.


Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rama_IX


Reacties

 

In 1992 is er een gezamenlijke uitgifte van Zweden, Estland, Letland en Litouwen: Een serie van vier verschillende vogels die in het Baltische gebied voorkomen.
De zegels zijn allemaal ontworpen door de Zweed Martin Mörck en gegraveerd door 4 graveurs met een uitstekende faam: de drie Zweden Martin Mörck, Lars Sjööblom en Czeslaw Slania en de Est Lembit Lõhmus.
Hierboven een blaadje uit een Zweeds boekje, hieronder de vier zegels van Letland.


Reacties

Uitgifte van een gezamelijke postzegel door Italië en Vaticaanstad:
1700-jarig bestaan van het Edict van Milaan.
Uitgifte is 5 april 2013.

Het Edict van Milaan dat in februari 313 werd uitgevaardigd, is een decreet van Licinius en Constantijn de Grote, de twee heersers (keizers) van het Romeinse Rijk.
In dit decreet bezegelden zij hun alliantie en bepaalden dat er in het Romeinse Rijk voortaan vrijheid van godsdienst heerste.
Er staat in vermeld dat de Romeinse burgers vrij zijn zelf hun religie te kiezen en te belijden.
Dit bekrachtigde het einde van de christenvervolgingen, die in 305 of 306 in West-Europa waren beëindigd en in 311 in de oostelijke rijkshelft.


Hier een foto van de originele fresco in de Basiliek


Afgebeeld is een deel van een fresco uit 1248 in de Basiliek van Santi Quattro Coronati in Rome, waarin de hoofdrolspelers worden getoond.  Links staat Paus Silvester I (paus van 314-335) die een icoon met de portretten van Petrus en Paulus aanbiedt aan Keizer Constantijn.


Een foto van de ruimte met de beroemde fresco's

Zie voor meer geschiedkundige informatie de beschrijvingen op Wikipedia de volgende bronnen:
1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Silvester_I
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantijn_de_Grote
3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Edict_van_Milaan
Reacties

 

Naast de postzegel-uitgiftes met oorlogszuchtige afbeeldingen kan Noord-Korea ook vriendelijk overkomen. Zoals bij de bovenstaande serie postzegels met afbeeldingen van de Pandabeer.
Het betreft hier een serie uitgegeven in 1991. De zegels zijn wel allemaal voorzien van een "welwillendheids-afstempeling" (al dan niet rechtstreeks op de zegels gedrukt) ook wel CTO (cancel-to-order) genoemd.


Reacties

Noord-Korea laat van zich horen!

Noord-Korea bepaalt tegenwoordig de nieuwsberichten. Elke dag horen we krijgszuchtige taal uit het zo geïsoleerde Aziatische land. Wat zijn ze van plan?
Gaan ze echt de wereld veroveren zoals de "grote leider" de (allerarmste) bevolking voorhoudt?
De toekomst zal het leren.

Noord-Korea kondigt aan weer een raketproef te houden. De oude kernractor van 2007 wordt weer opnieuw opgestart.
Enkele omringende landen (Zuid-Korea, China, Japan, maar zeker ook de Verenigde Staten) beginnen zich zenuwachtig te uiten.
Iedereen wacht in spanning af.

De goedbedoelde internationale samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea is voorbij; het in 2004 gebouwde gezamenlijke industriecomplex Kaesong op de grens van de twee Korea's wordt verlaten en (wellicht) geheel ontmanteld.
Dat kan geen vrede schenken.

Volgens ingewijden is het traditionele oorlogsmateriaal van Noord-Korea hopeloos ouderwets. Er is niet ontwikkeld in nieuwe krachtige en effectieve wapens, behalve de raketten dan (tenminste, dat zeggen ze zelf).

Buitenlanders worden aangeraden (voor de eigen veiligheid) om het land, Noord-Korea maar ook Zuid-Korea (!), zo snel mogelijk te verlaten.

De militaristische inslag van het regime van Noord-Korea is ook duidelijk te zien aan de postzegels die het land uitgeeft.
Enkele voorbeelden uit mijn eigen verzameling zijn in dit stukje opgenomen. Het merendeel is wel van 1970 en 1971, maar daarna is het uitgiftebeleid toch weinig veranderd.

 

 

Reacties

 

Op 14 januari 2013 gaf de Turkse Post een blokje met 4 postzegels uit ter herdenking van 150 jaar postzegels in Turkije.
Het bijzondere van deze uitgifte is de vorm van de 4 zegels: achthoekig.
Het lijkt mij niet zo eenvoudig om achthoekige zegels uit een blokje te scheuren zonder de zegels te beschadigen, zeker niet omdat de tanding nergens doorloopt tot de rand van het blokje. Is deze uitgifte dan alleen voor verzamelaars bedoeld om in albums te bewaren?


Reacties

Koningin Beatrix
Koningin van 1980 -2013

 

Eén van de postzegels van de langlopende serie (1981-2013)
Ontwerp van Peter Struycken
naar een foto van Vincent Mentzel.

Koningin Beatrix tijdens de fotoshoot voor een Nederlandse postzegel op kasteel Drakesteyn in 1979.
Foto Vincent Mentzel.


 

Reacties

Moderne Windmolens

De Nederlandse postzegel "Windmolen" (nvph-1347) werd uitgegeven op 4 maart 1986 ter gelegenheid van de ingebruikstelling van het proefwindmolenpark in Sexbierum (Friesland). Wellicht is dit de eerste postzegel waar ook een moderne energie-opwekkende windmolen op staat.
Molens vormen een dankbaar thematisch onderwerp in de filatelie. En dan bedoel ik de traditionele molens met brede wieken, die al honderden jaren het landschap sieren in diverse landen.
De nieuwe molens die electriciteit opwekken is een verschijnsel dat pas is opgekomen aan het eind van de vorige eeuw. En dan zullen er ook wel meer postzegels gaan verschijnen met zo'n molen, zo kun je verwachten.
Hieronder heb ik het resultaat weergegeven van een snelle zoektocht op internet. Is nog niet veel, maar dat zal zeker nog meer worden in de toekomst. Heeft U postzegels met een moderne windmolen van de laatste 30 jaar, laat het me weten en ik zet hem erbij!

  

Denmark 1989 / 2000


Canada 2005


Nieuw Zealand 2006


Nederland 2008

 


België 2009


Korea 2009


Texas (USA) 2011


Zweden 2011


Pakistan 2012

 Het zal duidelijk zijn, de bovenstaande figuren zijn allemaal op een verschillende vergroting. 


Reacties

Vriendschapsverdrag Bulgarije-Roemenië in 1948

In 1944 verklaarde de Sovjet-Unie Bulgarije de oorlog.


Een jonge Simeon op een serie postzegels van 1938

De heersende regent prins Cyril werd geëxecuteerd en de jonge koning Simeon (geboren in 1937) vluchtte naar Spanje. De communistische partij had nu de macht in handen.

In december 1947 werd de Roemeense koning Michaël verdreven en werd de Volksrepubliek Roemenië uitgeroepen o.l.v. Gheorghe Gheorghui-Dei, secretaris-generaal van de Roemeense Communistische Partij (RCP).


Bovenstaande postzegel werd uitgegeven in 1948 om de vriendschap tussen de beide nieuwe communistische landen Roemenië en Bulgarije te bevestigen. Hier met stempel van Boekarest.


Reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl