filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 Laatste artikelen
Vesalius in Terneuzen
 
 
In het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen staat een eigenaardig beeld, een bronzen beeld gemaakt door de Engels-Nederlandse kunstenaar Thom Puckey.
Het ontwerp is gebaseerd op een tekening uit een boek van Vesalius, de beroemde (Belgische) anatomist Andries van Wesel.
 

Officieel heet het kunstwerk "Het Vesaliusbeeld" (of de "man met de cape"), maar bij de bevolking heet het gewoon "het pikkie van Puckey"  of  "de potloodventer".
 

 
Voor het volledige verhaal met meer foto's en postzegels,

lees:  http://www.pzvzv.nl/Puckey.htm
 

Lees meer...
Hollands Glorie
 
 
Omstreeks 1640 veroverden de Hollanders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het eiland Ceylon op de Portugezen en namen daarmee de handel in kaneel, parels en olifanten over.
Op de zuidelijke punt van het eiland verrees een stervormig fort naar het voorbeeld van Naarden. Dit Fort van Galle is het beste nog intacte fort van de Hollanders in Azië. Aan de zee werd een vuurtoren gebouwd hierboven afgebeeld op een postzegel van Ceylon, nu Sri Lanka.

In 1796 werd het fort afgestaan aan het Verenigd Koninkrijk wegens onvrede met de plaatselijke koning van Kandy.
 
 
Ansichtkaart van het GalleFort
bron:
http://mypostcard-page.blogspot.com/2011/01/sri-lanka-galle-fort-unesco.html
Rechts beneden op de foto is de vuurtoren te zien.
 
Het fort Galle is als werelderfgoed van UNESCO aanvaard in 1988. Het fort bleek nog steeds sterk genoeg om de sunami van 2004 te weerstaan, terwijl de omliggende plaatsen zwaar werden beschadigd.
 

 
Voor een verzameling vuurtorens op ansichtkaarten,
zie http://postcrossing.jouwweb.nl/vuurtorens
 


Lees meer...
De ongetande Wilhelmina
 
 
Op last van de Duitse bezetters werd de net uitgekomen serie "Koningin Wilhelmina" van ontwerper W.A.van Konijnenburg (nvph-332-345) per 11 oktober 1940 verboden.
Een hoeveelheid afgedrukte maar nog niet geperforeerde vellen van 4 waarden werd bij de drukkerij in beslag genomen.
Ze werden evenwel niet vernietigd, maar kwamen via de Duitse postzegelhandel Bibeljé bij verzamelaars terecht, ongetand wel te verstaan.
Hoewel ze officieel ook niet verkocht mochten worden zijn er toch enkele gebruikt voor frankering.
Omdat ze niet door de PTT zijn verkocht, zijn ze toch wel gecatalogiseerd als "afwijkingen" in de NVPH catalogus als 332v-335v-336v-337v.
De catalogusprijs is ook bescheiden: 4 euro per serie van 4 stuks.

(bron: "Basisboek Filatelie, Handleiding voor de postzegelverzamelaar" van mr.A van der Flier, Tirion-Baarn, 1990)
 
Lees meer...   (1 reactie)
Wereldkampoenschap Voetbal
 
 
Was er niet zo iets als "Regeren is vooruitzien...."?
Nou dat hebben ze in Brazilië in ieder geval wel voor ogen.
Want op 19 december 2011 verschijnt bovenstaande postzegel. Officieel heet het om de diplomatieke betrekkingen tussen Brazilië en het Arabische staatje Qatar te verstevigen.
Dat zou dan moeten blijken uit de afbeelding van 2 voetballers. De mannen "trappen samen een balletje", met op de achtergond de respectievelijke vlaggen van hun thuislanden.

Of zou het te maken hebben met het feit dat Qatar het Wereldkampioenschap Voetbal mag organiseren in 2022?
Dat duurt nog wel meer dan 10 jaar hoor !!!!
 
Lees meer...
18 december 2011
Tsjechische oud-president Vaclav Havel overleden
1936-2011
 
 
Vaclav Havel, de oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, is op 75-jarige leeftijd overleden.
Havel, van oorsprong (toneel)schrijver, was één van de belangrijkste dissidenten tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije
Havel behoorde in 1977 tot de ondertekenaars van Charta '77, een manifest waarin dissidenten opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en democratie in Tsjecho-Slowakije.
Havel werd na de val van het communisme in 1989 president van Tsjecho-Slowakije. Toen Tsjechië en Slowakije op 1 januari 1993 uit elkaar gingen, werd hij president van Tsjechië.
(bron: ANP, 18 december 2011)
 
Lees meer...   (1 reactie)
100 jaar Luchtvaart ZA
In het Maandblad "Filatelie" van december 2011 kwam ik bij het onderdeel "Nieuwe Uitgiften" deze postzegel tegen:
 

Nou ja, postzegel, maar dan wel van een heel bijzondere soort.
De postzegel is opgenomen in een "blokje' dat de vorm heeft van een vliegtuig.
Toch wel apart.
Deze postzegel (ontworpen door Paul Treleven) is uitgegeven in Zuid-Afrika bij de 100e verjaardag van de eerste Zuidafrikaanse Luchtpost.
Uitgiftedatum is 7 oktober 2011. Het blokje is gedrukt in offset bij Cartor Security Printing in Frankrijk.
De postzegel meet 40,6 bij 24 mm, het blokje heeft als maximale afmetingen 110 bij 90 mm.
Afgebeeld is het historische vliegtuig van het type Blériot.
Lees meer...
Le philateliste
 
 
De Koninklijke Nederlandse Bond van FilatelistenVerenigingen (KNBF) heeft een persoonlijke postzegel in December-uitvoering uitgegeven met de afbeelding van "Le Philateliste". De afbeelding is gebaseerd op een schilderij van Francois Barraud (1899-1934) uit 1929, olieverf op canvas.

Francois Barraud was een Zwitserse huisschilder die zich ook ging toeleggen op het tekenen en schilderen van mensen.  Via allerlei scholen, o.a. in La Chaud-de-Fonds en Parijs belandde hij uiteindelijk in Reims waar hij een Frans meisje trouwde.
Zijn schilderijen spelen zich voornamelijk af in de huiselijke sfeer, waarbij hij zichzelf en andere familieleden als onderwerp neemt.
Zo ook waarschijnlijk het schilderij "le Philateliste" met een dubbelportret van de kunstenaar en zijn vrouw.
 
 
De blik in de ogen van de nog jonge verzamelaar spreekt boekdelen:
"Nu is het moment om te kiezen, zijn het de postzegels of is het mijn vrouw?"
 
 
Lees meer...   (2 reacties)
Hoe lang nog Tuvalu?
 
 
Tuvalu is een landje in de Grote Oceaan dat bestaat uit 8 grote (bewoonde) atollen en een hondertal kleine koraalgebieden.
 
 
Deze archipel, die bestuurlijk onder het Britse Gemenebest valt, is gedoemd om te verdwijnen van de aardbodem.
Door de voortdurende opwarming van de aarde ten gevolge van de lozing van onder andere CO2 zullen de poolkappen langzaam smelten en het niveau van de zeeën en oceanen zal langzaam stijgen.
In de Grote Oceaan is dit nu ongeveer 3 mm per jaar.
Als men weet dat het hoogste punt van Tuvalu maar 5 meter boven het zeeniveau ligt, kan men wel bedenken dat het niet zolang meer zal duren voordat de atollen onder water verdwenen zullen zijn.
Al jaren worden de eilandjes echter regelmatig overspoeld. Bij hevige storm bereiken de golven van het oceaanwater al een hoogte van 3 meter.
De mensen zijn dan ook gewend aan overstromingen. Nieuwe huizen worden tegenwoordig op palen gebouwd.
 
Zomaar een weg op een van de eilandjes
 
Als het Kyoto-verdrag (uit 1997!) niet in de hele wereld wordt nageleefd, zal Tuvalu spoedig van de aardbodem zijn verdwenen.
 
 
De bevolking van Tuvalu (Tuvaluanen) is niet rijk.
Toerisme is er nauwelijks vanwege de slechte bereikbaarheid; er is maar 1 hotelletje.
De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn het verhuren van visgebieden, het ontvangen van de royalties van het .TV-domein (webhosting) en van ..... postzegels.
 
 
Lees meer...
De Wereld in Postzegels
 
 
bron: das-daenische-kaufhaus.de
 
Lees meer...
De Spaanse definitieven
Van Dictatuur naar Monarchie
 
 
De allesspaarders kennen ze zeker wel, de serie van de langlopende permanente postzegels met het portret van Generaal Franco (4 dec 1892 - 20 nov 1975).
Deze serie, die uit 25 verschillende waarden bestaat, werd uitgegeven in de periode 1955-1975. Dat waren de jaren van de Republiek Spanje onder de dictator Franco.
Franco stierf op 20 november 1975. Twee dagen later, op 22 november 1975, werd Juan Carlos I geïnstalleerd als de nieuwe KONING van Spanje.

Allereerst werden enkele kleurige (feestelijke) postzegels uitgegeven, maar een half jaar later (op 15 juli 1976) ging de Spaanse post weer gewoon verder met de uitgiftes van de permanente serie met het staatshoofd.
 
 
De kop van Franco was eenvoudigweg vervangen door het hoofd van Juan Carlos. En verder is de belettering wat moderner gemaakt.
Er zouden 27 van de nieuwe postzegels verschijnen over de periode 1976-1986. Daarna werd het formaat van de zegels iets verkleind (spaart duur postzegelpapier?). En die serie loopt nog tot op de dag van vandaag.

Lees meer...
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl