filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 Links of rechts, maakt dat uit?
Links of rechts, maakt het wat uit?
 
Kijken we eerst eens naar de 1-Gulden munten die werden gebruikt tijdens de regeerperiodes van de Koningen Willem I (1815-1840), Willem II (1840-1849), Willem III (1849-1890) en Koningin Wilhelmina (1898-1948).
 


Koning Willem I


Koning Willem II


Koning Willem III


Koningin Wilhelmina

Het valt op dat de regerende vorsten afwisselend naar rechts en links kijken.
De gedachte daarachter is dat de gebruikers van de munten (zoals het volk) meteen aan de geldstukken kan zien dat er een nieuwe vorst is gekomen.
Voor de meeste landen met een monarchie geldt dat op de eerste postzegels die werden uitgegeven ook het portret van de regerend vorst staat afgebeeld.
En daarbij werd eenvoudigweg een kopie gemaakt van het portret dat op de toen geldige munststukken stond. In ons geval dus met de koning naar rechts kijkend.

De eerste postzegel in Nederland verscheen op 1 januari 1852 met het portret van Koning Willem III.  Er waren 3 frankeerwaarden: 5 cent blauw voor het bezorgen van een brief van minder dan 15 gram over een afstand van minder dan 30 kilometer, 10 cent rood voor eenzelfde brief over een afstand tussen de 30 en 100 kilometer, en de 15 cent geeloranje voor diezelfde brief over een afsand van meer dan 100 kilometer.
 
 
Het is duidelijk dat het portret van Willem III overeenkomt met het portret op de munten van toen.
Aardig detail is overigens dat deze eerste emissie in plaatdruk werd gedrukt door 's Rijks Munt te Utrecht, dezelfde plaats waar de munten werden geslagen.
De eerste serie was nog ongetand en de zegels moesten op het postkantoor met een schaar uit de loketvellen worden geknipt.

In 1864 wordt de tweede serie uitgegeven, wederom met Willem III naar rechts kijkend.
 
 
Maar dan gebeurt iets onverwachts. Het gebruik van postzegels neemt explosief toe en de drukkerij in Utrecht kan de klus niet meer aan.
Eind 1866 gaat de productie over naar Joh.Enschedé & Zonen in Haarlem. De eerste zegels die daar worden gedrukt worden door filatelisten dan ook  "de Haarlemse druk" genoemd.
De directie van Enschedé kijkt heel anders aan tegen het ontwerpen van postzegels.
Men vindt het niet esthetisch dat de vorst op de postzegel van de brief weg kijkt. Hij moet juist belangstellend naar het geschrevene op de envelop kijken, zo vindt men, en dus naar links. Als de postzegel tenminste rechtsboven moet worden geplakt.

Resultaat: De derde emissie met Koning Willem III die werd uitgegeven in 1867-1868 laat de vorst zien die naar links kijkt!
 
 
En ook bij de vierde serie van Willem III, die is uitgegeven tussen 1872 en 1888, kijkt de vorst naar links.
 
 
OEPS!
Als prinses Wilhelmina na de dood van haar vader in 1890 als toekomstige Koningin moet worden afgebeeld op de postzegels (emissie van 1891-1894) kijkt ze naar rechts !!!!! En dat is nog wel in tegenstelling tot de munten die gaan komen.
Omdat Wilhelmina met haar 10 jaar nog te jong werd beschouwd om het land te regeren werd haar moeder, prinses Emma van Waldeck-Pyrmont, tot regentes benoemd. In 1898 kon Wilhelmina dan op 18-jarige leeftijd de troon bestijgen.
 


Is er iets fout gegaan bij het ontwerp? Is men weer teruggevallen op de oude regel "om en om naar links en rechts" alsof het munten zijn?
Feit is wel dat de emissie met Koningin Wilhelmina in 1898 Hare Majesteit weer naar links gaat kijken!
 
Is dit verhaal wel serieus te nemen?
Is dit nou een broodje-aap-verhaal of niet?
Wie het weet mag het zeggen!
 


Noot:
Een soortgelijk artikel werd ook geschreven door Bate Hylkema op
www.postzegelblog.nl/2008/08/24/opmerkelijke-koninklijke-‘bijzonderheden’/

Reacties

toon op 05-02-2009 22:01
In België had men wat minder moeite met de vraag of de koning naar rechts of links moest kijken. Bij de eerste (1849) en volgende emissies(1849-1851-1858-1861 en 1863) kijkt Koning Leopold I naar voren, weliswaar met zijn rechterschouder ook iets naar voren.
Bij de uitgifte van 1865 echter wordt de koning "in profiel" weergegeven met het gezicht naar links!
toon op 05-02-2009 22:04
Ook de eerste postzegel ter wereld, de beroemde Engelse "Penny Black", frankeerwaarde 1 penny, kleur zwart, toont het portret van Koningin Victoria naar links kijkend. Deze zegel werd uitgegeven vanaf 1 mei 1840.
toon op 02-04-2009 19:59
ik ben er trouwens vanuit gegaan dat de postzegel op een brief rechtsboven "moet" staan. toch zie je veel brievenvan nederland uit 1852 met de postzegel linksboven geplakt. in dat geval kijkt de vorst dus wel degelijk naar wat er op de brief is geschreven.
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl