filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 Nicolas Appert (1749 - 1841)

 

In een serie Franse postzegels uit 1955 (Yvert nrs 1012-1017) komt bovenstaande postzegel voor.
Afgebeeld is ene Nicolas Appert. Deze goede man zal waarschijnlijk niet bij iedereen bekend zijn, maar hij heeft wel bijgedragen aan een zeer belangrijke ontwikkeling voor het bewaren van voedsel.
Nicolas Appert was een Franse suikerbakker die wordt beschouwd als de uitvinder van het luchtdicht bewaren van eten, een proces wat we tegenwoordig "inmaken" noemen.
De heer Appert zou zeker niet beroemd zijn geworden als niet Napoleon Bonaparte een beloning van 12000 franc had uitgeloofd aan degene die een methode kon leveren om voedsel op een veilige manier mee te nemen op zijn veldtochten. Appert won die wedstrijd en in 1810 publiceerde hij zijn methode in een boek dat ook rechts op de postzegel is te zien: "L'Art de conserver les substances animales et végétales".
Appert verhitte voedsel in glazen flessen tot het kookpunt en sloot de fles af met een kurk.
Pas 50 jaar later werd bekend dat Louis Pasteur het proces van "pasteuriseren" toepaste om schadelijke bacteriën in voedselproducten te vernietigen. Daarbij wordt het voedsel korte tijd bij 70 graden Celcius verhit, waardoor het voedsel beter zijn smaak en uiterlijk behoudt dan bij het (kook)proces van Appert.
Op de achtergond van de afbeelding op de postzegel zijn kijkjes te zien van een "inmaakfabriek" uit die tijd.

(gravure van het portret van Nicolas Appert, onbekende kunstenaar)

 

Dat we nu veel voedsel "in blik" aantreffen in de supermarkt is een gevolg van het baanbrekende werk van Nicolas Appert.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl