filavaria.punt.nl
Welkom
 
Welkom op de site FilaVaria.punt.nl,
een site over vreemde, eigenaardige, bijzondere, fantastische en leuke aspecten van de Filatelie.
Veel genoegen.
 
 
FilaVaria is a website with regularly updated peculiar and remarkable observations on postage stamps and related matters. This site is in Dutch. But remember: a picture is worth more than a thousand words. Stamps for Fun!
 
Webmaster: Toon OomensZoeken op dit weblog

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp op dit weblog, ga dan naar de zoekmachine Google en vul bij het startscherm in
filavaria.punt.nl gevolgd door een spatie en het onderwerp dat je zoekt, bijvoorbeeld Semeuse, of postkantoor, of lachen, of ...... vul zelf maar in.

Veel succes!

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

To all SPAMMERS
For this site all reactions
have te be

approved
before publication.

You are wasting your time!

 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 

 

 

 De omgekeerde JENNY

 

Tot de topstukken van de Amerikaanse Filatelie behoort de beroemde misdruk uit 1918: "Inverted Jenny" (omgekeerde of kopstaande Jenny).
Na een paar experimentele vluchten zou de U.S. Post Office op 15 mei 1918 een reguliere luchtpostverbinding openen tussen Washington D.C., Philadelphia en New York City.
Voor het hoge tarief van 24 dollarcent zou een luchtpostzegel worden gedrukt in de (nationale) kleuren rood en blauw met een afbeelding van de dubbeldekker Curtiss Jenny, een vliegtuig dat toen voor luchtpostvervoer werd gebruikt.
Het ontwerp en het drukken van de postzegel gebeurde in grote haast.
De graveur kon op 4 mei beginnen; het drukken begon op vrijdag 10 mei; de eerste aflevering aan de posterijen was op 13 mei.
Het is de bekendste en wellicht de duurste Amerikaanse misdruk die er bestaat. Er werd slechts één vel op het postkantoor verkocht. (De drukker heeft drie vellen als drukuitschot vernietigd.)
De verzamelaar W.T. Robey was de gelukkige: hij zag de fout aan het loket en kocht een heel vel van 100 zegels.
Op dit moment (2013) wordt een enkele zegel wel eens aangeboden op een grote veiling en de prijs die er dan voor betaald wordt ligt rond de 1 miljoen dollar (!).

Op 22 september 2013 werd door de USPS een souvenir-velletje gelanceerd met 6 exemplaren van de "Inverted Jenny", opnieuw gegraveerd natuurlijk en met een frankeerwaarde van 2 dollar.
Duidelijk een velletje bestemd voor de postzegelverzamelaars en andere geïnteresseerden.
Afgebeeld zijn het beroemde dubbeldekker postvliegtuigje, een Curtiss JN-4H, op de postzegel zelf, en op de achtergrond het Nationale Postmuseum in Washington-DC,
de route van de eerste reguliere postverbinding tussen Washington, Philadelphia en New York. Verder zien we piloot Reuben H.Fleet, die de leiding had over de eerste groep piloten van postvliegtuigen.

Zover niets aan de hand. Leuk velletje voor in het stockboek.
Echter, op 2 october 2013 kondigt de USPS aan dat ze 100 velletjes extra hebben gedrukt met het vliegtuigje in een "normale stand", m.a.w. een "Inverted inverted Jenny".Het unieke van deze postzegeluitgifte is nu dat alle souvenir-velletjes (de goede en de foute) in een aparte envelop worden verkocht, en wel zodanig dat je van buiten niet kunt zien welk velletje er in zit.
Op deze manier kunnen verzamelaars opnieuw een "ontdekking" doen van een bijzondere zegel.
In de betreffende envelop zit ook nog een briefje om de vondst te melden bij de Postmaster General. De gelukkige krijgt dan een speciale OORKONDE toegestuurd.


Ik denk dat dit project loopt als een tr... (of vliegtuig).
Er zijn al meldingen in de Amerikaanse kranten gezien van gelukkige vinders.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl